Camelot summerar de fem gångna åren

Efter det fruktansvärda attentatet mot CC tidigt i maj 2014 har verksamheten bedrivits i låt oss säga något mera undanskymd form, med fokus på att skapa värde för existerande klienter inklusive de långsiktiga samarbetena som underkonsult. Detta har bl a inneburit att de uppskattade hemsidorna har legat nere till största delen och indirekt har det också medfört att det har kommit att råda mindra fokus på den egentliga kärnkompetensen, som består i att utveckla och vidmakthålla spetskompetens i frågan om de kommunala insamlingssystemets logistiska gestaltning.

(CC190804/5:51/Inlägg #1 efter uppehållet/Sthlm ÖÖ) Nu återlanseras emellertid domänen www.camelotconsulting.se, om än till en början i mera blygsam skala, samtidigt som CC gör det första halvårsutskicket till valda branschkontakter sedan just halvår 2 2014 (notera tidsförskjutningen). Samtidigt lanseras nu också uppföljaren till den populära studien "Veckans kommun" från 2007, som på ett både tidigare och senare icke matchat sätt bringade klarhet och transparens kring snårskogen runt hur den kommunala avfallsinsamlingen läggs upp. Studien kommer efter färdigställandet att säljas som hårdkopia, med rabatt för de kommuner som själva medverkat som "Veckans kommun", som i princip endast betalar tryck- och distributionskostnaden. Analysen kommer att ge svar på de viktiga och obesvarade frågorna om hur insamlingsnivåerna rört sig över tid per land, liksom hur olika insamlingasystem inkl. inte minst fastighetsnära insamling samt optisk sortering har vunnit terräng. Tidpunkt för färdigställande kan inte anges i nuläget, men arbetet kommer att bedrivas fr o m hösten 2019.

Något har väl CC ändå snappat upp av vad som har skett branschmässigt under den aktuella tidsperioden. Vi har ju för det första sett hur inslagen av internationell konkurrens har tilltagit, med jättar som tyska Remondis resp. franska Veolia nu närvarande på den svenska marknaden. Matavfallsinsamlingen har i vart fall i Sverige gått från en något udda företeelse till näst intill en standard och för att hantera detta tillsammans med ambitionen att sortera ut mer förpackningsmaterial, så väljer fler och fler kommuner den s k 4-facksmodellen, medan optisk sortering inte utvecklats lika snabbt i termer av antalet anslutna hushåll. Den eviga stridern mellan producenter och kommuner om finansiering och ansvar för förpackningsinsamlingen har till synes avgjorts, men ännu återstår att sortera ut det praktiska och operativa och dilemmat kvarstår därför med smärre modifikationer. Det får vidare på temat konkurrenslandskap konstateras att drakarna Suez och Ragn-Sell tämligen väl försvarar sina positioner på den svenska marknaden totalt sett, trots alla utmanare i de skilda segmenten. Inom hushållshämtningen har det visst förekommit en del strul på senare år, vilket har lett till en svag, men likväl signifikant rekommunaliseringstrend, som gjort sig gällande här och var i landet, med i delar varierande motivbild. Avfallsdebatten i Sverige påverkas även av den s k klimatfrågan, som ju har accentuerats de senaste åren. I förstone hade det kanske kunnat tyckas logiskt att fokus på en miljöriktig avfallshantering något avtog, när klimatfrågan, som ju huvudsakligen är relaterad till andra samhällssektorer, tog överhanden. Tvärtom tycks dock följden ha blivit ett generellt ökat miljöfokus, vilket har varit till gagn för återvinningsgrad och andra mått på hur avancerade avfallshanteringen egentligen är.

Kontor












Veolia, Remondis och Urbaser, från Frankrike, Tyskland resp. Spanien är exempel på aktörer som har gjort svensk marknadsentré de gångna åren och som för närvarande tycks ha kommit för att stanna allihopa


















CC välkomnar vidare förnyelsen inom Avfall Sveriges management och menar att Weine Wiqvist trots sin envetna självgodhet var en tämligen slätstruken figur, som alltid satte politisk opportunism i främsta rummet och saknade egentliga visioner för svensk avfallshantering. Mycket varmluft, lite analys, präglade hans deltagande i debatten; den yngre generationen har kanske lättare att genomskåda detta. När vi är inne på personella branschrelaterade frågor må det vara lika gott att gå igenom vad som har hänt med det gamla management-garnityret vid SRV, från Stefan Hållbrax glansdgara. CC konstaterar att han i en professionell kontext återkopplat till såväl behandlings-, FA-, utvecklings- och försäljningschefen, vilket vittnar om att Hållbrax påstådda konsensus kanske inte var så stark i slutändan. Hållbrax själv sägs nu sent omsider ha lämnat avfallsbranschen för mera allmänkommunala göromål. Av de övriga kan konstateras att Jonas Rehn (alias branschbögen), som med rätta förföljts med Wiesentalsk frenesi, får presumeras avliden. Mera beklagansvärt är informationschefen Teresa Frykmans alltför tidiga bortgång förra året, ni kan läsa CC:s minnesord genom att följa den här länken.

Som övrig info kan nämnas att CC under de år som gått har engagerat sig i Republikanska föreningen, i akt och mening att bidra till att försöka få till stånd en förändring av Sveriges beklämmande statsskick, vilket också innebär att CC definitivt har lämnat sitt engagemang inom Moderata Samlingspartiet. CC valdes i april 2019 vid den bi-årliga stämman till ledamot av styrelsen samt det verkställande utskottet och ser detta som en viktig uppgift. Förra året gav föreningen ut en skrift författad av CC, vilket gick ut på att estimera de verkliga kostnaderna för kungahuset, inklusive diverse kringkostnader som ej innefattas i det s k apanaget. Rapporten återfinns via denna länk. Den som önskar engagera sig i denna viktiga fråga kan exempelvis gå med i föreningen eller även ansluta sig till den grupp på LinkedIn, som har grundats för att ytterligare främja den angelägna saken. CC glädjer sig fortfarande över varje ny connection på det professionella nätverket LI, särskilt de som har avfallshantering, och räknar nu över 2 000 connections. På sistone har ett fokus på dansk politik och diplomati rått ifråga om nya kontakter i det sammanhanget.


Camelot Waste Management Consulting * Nybrogatan 83; Stockholm
Camelot - Carving out Competitive advantage
Return to base